Mézes alma kompót
gyors finomság, ha kevés az időd, de sok az alma.
Ezt az alapot 3-4 féle ételnek szoktam készíteni, attól függően, hogy milyen ételek vannak még itthon.
Mézes almakompót hozzá valói:
személyenként 2-3 alma
citromlé, citrom héjj
néhány szem szegfűszeg, és
1 nagyobb darab fahéj
méz - ez csak a végén kell, amikor már kissé kihűlt az almakompót, és annyit teszek bele ami az adott ételhez, italhoz nekem épp jó.
Mézes almakompót elkészítése:
Az almákat meghámozom, kimagozom, és felkockázom.
Egy lábosba beteszem és meglocsolom a citrom levével, hogy ne barnuljon meg.
Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Beleteszem a citrom vékonyan le szelt héjját, a fahéjat, és a szegfűszegeket.
Az egészet össze forralom, amíg az alma megfő. Ez 5-10 perc alatt megvan.
Amikor kihűlt és már iható melegségű, akkor teszem hozzá a mézet.
A.) ha az egész almakompótot almakompótként esszük, akkor az egészet mézzel édesítem, és már lehet is enni.
Hamar elszokott fogyni, mert isteni az illata amit a finom fűszerek csak fokoznak, a méz pedig nagyon selymessé teszi.
B.) Ha a mézes almakompótot tovább szeretném fokozni, akkor egy kis tejszínt öntök hozzá, és máris kész az mézes, almaleves.
C.) Van, amikor külön gyümölcsteaként isszuk a levét. Az is nagyon finom így mézesen.
D.) A mézes almakompótból kiveszem egy szűrőkanállal az illatos, fűszeres almákat, és sült csirke, liba vagy kacsa mellé azt még köretnek adom. Nagyon pikánsá teszi a sült húsokat, és felér egy ünnepi lakomával így együtt az egész.
Szeretem, mert azon kívül, hogy gyors, könnyű, és igazán finom a mézes almakompót, még a torkunknak is nagyon jó. A méz így gyógyhatása mellet - selymességével, a fűszerek pedig melegséget adó energiáikkal segítik a torokcsakra kiegyensúlyozott működését.
|